ŽIVOTNA KAZNA: Proverite da li ste INTOLERANTNI na GLUTEN! Evo kako da ga izbacite i šta da jedete! (TABELA+TOP10+TRIK)

Ako vam kažemo da gluten može da bude okidač za vaše zdravlje, počevši od gojenja, do umora, raznih bolesti, infekcija, loše probave, užasno varenje, visok pritisak, nagle promene raspoloženja i još mnogo toga lošeg, da li ćete prestati da jedete glutensku hranu???

Ovde ćemo vam pokazati 10 stavki koje su znak da vas gluten uništava, i pogledajte tablicu ishrane i šta je puno glutena što biste trebali da izbegavate!

1. Rutinski digestivni problemi

Proliv, nadimanje i zatvor koji traje naizgled bez razloga, jedan je od najočiglednijih znakova. Zatvor je čest znak netolerancije kod dece.

2. Keratosis pilaris

Inače poznat kao “pileća koža”, najčešće se nalazi na leđima, rukama i butinama i rezultat je nedostatka masnih kiselina prouzrokovnih oštećenjem creva, koja je izazvao gluten.

3. Hronični umor

Hronični umor može biti uzrokovan dehidracijom, ali i ozbiljnim oboljenjima. Ako imate hronični umor, posetite lekara. Ukoliko ste umorni posebno nakon obroka koji sadrži gluten, to je još jedan signal.

4. Nezdravo i brzo gojenje

Skinete kilažu ali se vrati još brže i u nezadravijem obliku! Ustajete otečeni, natekli su vam zglobovi…

5. Vrtoglavica

Vrtoglavica i gubitak ravnoteže su još jedan znak intolerancije na gluten.

6. Fibromijalgija

Fibromijalgija predstavlja skup više bolesti sa sličnim simtomima i karakteriše je preterana osetljivost 18 tačaka uglavnom duž kičmenog stuba. Neki ljudi sa dijagnozom fibromijalgija i hroničnog umora zapravo su intolerantni na gluten, ali to ne znaju. Ako vam je dijagnostikovan ovaj sindrom, razmislite o glutenu kao potencijalnom uzroku.

7. Poremećaj raspoloženja

Anksioznost, depresija, promene raspoloženja su ponekad uzrokovane intolerancijom na gluten. Uklonite gluten iz ishrane i videti da li su poremećaji poboljšani.

8. Glavobolje

Migrene i uporne glavobolje je još jedan potencijalni znak netolerancije. Oni mogu biti znaci dehidratacije i drugih poremećaja. Svakako se javite lekaru, ako glavobolje ne prestanu.

9. Autoimune bolesti

Svakako ne u svim slučajevima, ali u nekim slučajevima, hroničnog limfocitnog tireoiditisa, reumatskog artritisa, ulceranog kolitisa, lupusa, skleroderma, multiple skleroze, i psorijaza uzrok može biti intolerancija na gluten.

10. Bolesti

Imate razne infekcije, bolove u stomaku nakon jela, spava vam se i umorni ste posle obroka!

JELOVNIK KROZ BEZGLUTENSKU DIJETU

muffins-1047049_1280

Doručak: omlet sa povrćem, parče hleba bez glutena, kriška sira, puter, šolja čaja
Užina: sok
Ručak: kuvana riba, kuvani krompir sa graškom, salata od povrća sa biljnim uljem
Užina: kriške dinje
Večera: dinstana ćuretina, kuvani krompir sa graškom, hleb bez glutena, salata od krastavaca, šolja čaja
Pred spavanje: šolja jogurta.

– Za doručak možete da pojedete i omelt sa lukom, kukuruzne pahiljice sa mlekom, za rulak salatu sa tunjevinom, za večeru biftek sa salatom.

Šta sme da se jede? Namirnice i pića koje moraju da se izbegavaju osim ako na njima ne piše da ne sadrže gluten: Koja hrana ne sme da se jede?
pasulj, semenke i orašasti plodovi, neprerađeni,

sveža jaja, sveže meso, sveže živinsko meso, riba, voće i povrće, većina mlečnih proizvoda

pivo, hleb, torte, pite, ostale vrste slatkiša,
pomfrit, paste, testenina
ječam, raž, tritikale, pšenica
heljda, kukuruz, kukuruzna kaša, proso, kinoa,

pirinač, soja, tapioka, kineska šećerna trska, krompir, amarant

salate, sosevi, uključujući i sojin sos, slane grickalice, gotove supe pića koja sadrže pomenute sastojke
može da se koristi aktivni suv kvasac i mleko u prahu ovas može da tokom uzgoja i proizvodnje dođe u dodir sa pšenicom, pa je preporuka da i ovu namirnicu prati etiketa “bez glutena” griz, kamut, krupnik, graham brašno ili integralno pšenično brašno, bulgur

Probajte sa ishranom bez glutena, imate primer najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića koji je 2 godine bio na ishrani bez glutena i ostvario je neverovatne rezultate i ostvaruje ih i danas, i radiće to ubuduće jer je gluten nešto što će uglavnom svakog drugog čoveka sputavati u sportskom cilju, ili u mršavljenju…

Izvor: kako-smršati.com/ žena.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *