Tag Archives: izleciti prehladu

MISLILI STE DA NEMA BRZOG LEKA: Ova namirnica za samo 3 sata pobeđuje prehladu! (SAVET)

Zima je vreme kada nas virusi prehlade nemilice napadaju sa svih strana. Topli čaj, vitamin C i tablete protiv prehlade u ovo doba godine najbolji su nam saveznici u borbi protiv  prehlade.

No koliko se god snabdeli njima, kijanje, kašljanje i curenje nosa jednostavno ne prolaze u jednom danu. Ipak, nova naučna istraživanja pokazuju da je prehladu moguće savladati u samo tri sata i to uz pomoć samo jedne namirnice. Zvuči neverovatno, zar ne?

Studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition došla je do zaključka da se prehlade možete rešiti u samo nekoliko sati uz pomoć belog luka. Naime, konzumiranje jela s pet grama sirovog belog luka u samo tri sata aktivira gene koji su uključeni u proizvodnju belih krvnih zrnaca koji ojačavaju imunosastav čoveka.

Rezultati istraživanja pokazali su da je prehlada kod ispitanika koji su konzumirali beli luk trajala puno kraće nego kod onih koji ga nisu jeli. Naučnici tvrde da je to zbog toga što je beli luk bogat selenom i vitaminom C.

Ipak još uvek sa sigurnošću ne mogu potvrditi da bi se beli luk s prehladom izborio tako brzo kao što deluje na aktiviranje gena koji se bore s prehladom, no za sada sve upućuje na to da je beli luk najbrži i najučinkovitiji saveznik u borbi protiv virusa prehlade.

Izvor: Večernji.hr