Ovo je NAJZDRAVIJI i definitivno režim ishrane koji leči sve bolesti, skida kilograme i PRODUŽAVA ŽIVOT! (PLAN ISHRANE)

Danas svaka razvijena zemlja u svetu ima svoju tzv. Piramidu zdrave ishrane. Postoje piramide zdrave ishrane evropskih zemalja, kao uostalom i američka, kineska, japanska i dr. One se, naravno, razlikuju od zemlje do zemlje, shodno različitim  klimatskim i kulturnim faktorima.

Piramida zdrave ishrane u Nemačkoj, koju je Nemačko društvo za ishranu DGE, Deutsche Gesellschaft für Ernährung, napravilo i objavilo 26.09.2000. godine, aktuelna je još i danas.

Nemačko društvo za ishranu je, takodje, izdalo :

10 pravila DGE o zdravoj i pravilnoj ishrani

1.       Jesti raznovrsno
Uživajte u raznovrsnosti hrane i kombinujte namirnice. Jedite bez zabrana!

2.       Žitarice i krompir na prvom mestu
Hleb, makarone, pirinač, žitarice (integralne) i krompir čine temelj piramide pravilne ishrane. Sve ove namirnice sadrže malo masti, a pri tome su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i aromatičnim biljnim sastojcima. Konzumirajte ove proizvode sa što manje masnih dodataka. Najmanje 30g. vlakana (iz integralnih žitarica i mahunastog povrća) smanjuje rizik od različitih bolesti, npr. kancera debelog creva

3.       Povrće i voće – 5 puta na dan
Pet porcija (3 porcije povrća + 2 porcije voća ) na dan, uz svaki obrok i izmedju obroka. Najbolje sveže voće i povrće iz regiona i kada im je sezona. Jedna porcija voća može se zameniti koštunjavim voćem: bademi, orasi, lešnici …( jedna porcija = jedna šaka)

4.       Svakog dana konzumirajte mlečne proizvode, a 1-2 puta nedeljno meso, ribu, jaja
Ove namirnice su bogate vrednim hranljivim materijama, kao sto su kalcijum, jod, selen, omega 3-masne kiseline, vitamin D, vitamini B grupe, belančevine. Ribu jedite dva puta nedeljno, a meso od 300 do 600g. nedeljno. Više od 600g mesa nedeljno ne bi trebalo jesti.

5.       Manje masnih  proizvoda
Ne zaboravite da je masnoća čoveku neophodna. Ona daje životno važne esencijalne masne kiseline i bogata je vitaminima koji se u mastima rastvaraju (A, K,D, E). Upotrebljavajte biljne masti (maslinovo ulje, tikvino ulje i dr.) i ne vise od 60 – 80g masti dnevno (10-12 supenih kašika ulja). Prekomerna upotreba životinjskih masti, a narocito zasićenih masnih kiselina dovodi do gojaznosti, povećava rizik od kardiovaskularnih i drugih oboljenja. Pazite na skrivenu mast u masnim preradjevinama, mlečnim proizvodima, pecivu i slatkišima.

6.       Šecer i so uzimati veoma umereno
Izbegavajte slatkiše i slatke napitke. Više koristite začine, a manje so.

7.       Pijte dosta tečnosti
Dajte prednost prirodnoj vodi i biljnim čajevima. Alkohol – samo povremeno i u malim količinama. Na primer, muškarci do 0.5l piva ili 0.25l vina, a žene, na žalost, duplo manje.

8.       Pripremajte ukusnu, raznovrsnu i lepo serviranu hranu

9.       Odvojte vreme za jelo – to doprinosi uživanju u hrani i obezbedjuje osećaj sitosti.

10.   Pazite na sopstvenu težinu i budite fizički aktivni

Izvor: fett-frei.at

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *