Niste ni svesni kakvu MOĆ ima TAMJAN: Kada budete videli šta sve može da vam uradi, odmah ćete ga upaliti! (SAVET)

Iako poseduje brojna lekovita svojstva, većina osoba o tamjanu ne zna gotovo ništa.

U ajurvedskoj medicini, milenijumima je u upotrebi za lečenje artritisa, zaceljivanje rana, regulisanje hormonalnog statusa kod žena i zaštitu od patogenih mikroorganizama. Prema verovanju ajurveda, svakodnevno kađenje doma tamjanom donosi dobro zdravlje ukućanima.

U zemljama Bliskog istoka, od davnina se koristi za održavanje zdravlja usne duplje. Ljudi sa ovog podneblja žvaću smolu tamjana i tako poboljšavaju zdravlje zuba i desni. Antimikrobna svojstva koja poseduje, sprečavaju infekcije.

Na Zapadu je tamjan najviše poznat po antiupalnim svojstvima, a bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak.

Tamjan efikasno i ublažava bol uzrokovan artritisom, bez izazivanja neželjenih efekata. Poboljšava cirkulaciju, kao i protok krvi kroz krvne sudove oštećene upalnim procesima.

Istraživanja su potvrdila da ekstrakt, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, deluje protiv depresije i napetosti, smanjuje nivo holesterola i sprečava bolesti krvnih sudova.

REVOLUCIONARNI LEK PROTIV NESANICE: Stavite ovo večeras ispod jezika da vam se topi, spavaćete 8 sati BEZ BUĐENJA! (RECEPT)

U aromaterapiji se koristi za oslobađanje od stresa, napetosti, histerije i depresije, kupka sa uljem tamjana pomaže kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih puteva. Terapija uljem blagotvorno deluje i na disajne puteve. Pomaže kod bronhitisa, astme, sinuzitisa, čestih prehlada i alergije.

Da bi se postigao pravi efekat, potrebno je na ruku staviti malo ulja i udisati nekoliko puta dnevno. Odličan je i za inhalaciju, u litar vruće vode stavi se jedna supena kašika tinkture tamjana.

Dobro upućeni tvrde da ulje tamjana može da pomogne u lečenju ili ublažavanju hrkanja, tako što se namažu vrat, grudi i područje oko nosa. Ulje se ne nanosi koncentrovano, već razređeno baznim uljem ili vodom.

Iako nema poznatih kontraindikacija, tamjan i njegove preparate trebalo bi da izbegavaju hipertoničari, trudnice i dojilje.

(Izvor: LekarInfo.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *