Medicinska dijeta, dijeta sa pomorandžama

medicinska dijeta

Medicinska dijeta podrazumeva unošenje dovoljnih količina vitamina i minerala,tako da  tokom držanja dijete nećete imati potrebu dodatno organizam da snabdevate vitaminom C u tabletama, gvožđem, magnezijumom.
Medicinska dijeta je nekada primenjivana isključivo kod srčanih bolesnika koji su je se pridržavali pre operacije, a danas je dostupna svima koji  žele zdravo, lako i brzo smršati.
Ključ dijete bazira se na tome da sve što se unosi u toku obroka unosi se pojedinačno poštovajući određeni redosled, pa tako ukoliko za ručak imate kuvano jaje, kiselo mleko i dvopek, najpre ćete pojesti jaje, zatim kiselo mleko i na kraju i dvopek.
Medicinska dijeta  se ne sme držati duže od 15 dana, a za taj period  je moguće  smršati čak i  do 10 kilograma, a da pritom  ne osećate gotovo nikakve teškoće.
Tokom dijete je preporučljivo da unosite dosta vode ili nezaslađenog čaja.
Doručak je svakog dana isti : 1 pomorandza, dvopek, čaj ili kafa
1.    dan
ručak: jedna pomorandža, jedno kuvano jaje, pola šolje jogurta ili kiselog mleka
večera: dva paradajza, dva kuvana jaja, jedan krastavac ili vrlo malo začinjena zelena salata
2.    dan
ručak: isti kao i prvog dana
večera: jedna pljeskavica od 150 do 200 grama junećeg mlevenog mesa, jedna pomorandža, jedan paradajz, pet slanih krekera, šolja nezaslađene kafe ili čaja

3.    dan
ručak: jedna pomorandža, jedno kuvano jaje, pola šolje jogurta ili kiselog mleka, malo začinjena zelena salata ili dva krastavca
večera: ista kao i drugog dana
4.    dan
ručak: pet slanih krekera, 150 grama nemasnog sira i jedan paradajz
večera: ista kao i trećeg dana, s tim što umesto salate, tj. krastavca treba pojesti jednu jabuku
5.    dan
ručak: 200g kuvane ribe ili belog mesa, jedan paradajz i pet slanih krekera
večera: 1kg bilo kojeg kuvanog povrća, jedno kuvano jaje i jedan paradajz
Posle prvih pet dana, krećete ispočetka. Dijeta se ne sme držati duže od 15 dana. U slučaju da posle toga niste zadovoljni i želite još da smršate, morate napraviti pauzu od minimum nedelju dana.
Ukoliko ste dijabetičar, imate problema sa srcem, bubrezima, onda se pre držanja dijete obavezno posavetujte sa svojim lekarom. Takođe, to  važi i za zdrave osobe, čiji imunitet možda ima tendenciju da vrlo brzo opadne.
Srećan gubitak kilograma!