Kako smršati brzo i zdravo

sat
30 minuta vežbanja je sasvim dovoljno pokazuje nedavno istraživanje naučnika sa Univerziteta u Kopenhagenu, tako da odgovor na pitanje kako smršati brzo i zdravo stoji pred vama.

Studija kaže da ispitanici koji su trčali ili vozili bicikl 30 minuita svakoga dana nakon tri meseca izgube prosečnih tri i po kilograma. Oni čiji je trening trajao sat vremena izgubili bi kilogram manje.

“Svaki trening vrlo je koristan za vaše fizičko i mentalno zdravlje”, komentariše Mads Rozenkilde, vođa istraživanja, a piše britanski “The Telegraph”. “Problem je samo da traži vremena.”

Ispitivanje je uključivalo 60 danskih muškaraca koji su odgovarali opisu “krupni, ali zdravi”. Svi oni hteli su da postignu bolju formu za tri meseca. Podelili su ih u dve grupe od kojih je jedna vežbala sat vremena dnevno, druga upola manje.

Zaključak praćenja njihovog napretka glasi: u pola sata prolije se dovoljno znoja da bi telo počelo da gubi neželjena masna tkiva.

“Trening je bio osmišljen tako da izaziva lagano znojenje, ali od polaznika smo očekivali da tri puta nedeljno pojačaju intenzitet”, objašnjava Rozenkilde. “I pokazalo se da jednosatno vežbanje ne doprinosi dodatnom gubitku težine ili topljenju masnih naslaga.”

Poznato je kako je gojaznost jedan od glavnih zdravstvenih problema savremenog sveta. Zato svi lekari redovno preporučuju fizičku aktivnost kao jedan od glavnih preduslova zdravlja. Po procenama britanskog Ministarstva zdravstva, odrasloj osobi bilo bi primereno oko sat i petnaest pojačane aktivnosti nedeljno (kao što su trčanje ili igranje fudbala). To bi trebalo nadopuniti s dva i po sata lakše aktivnosti (kao što je brzo hodanje).

Izvor: Lekarinfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *