HRONO DIJETA: Ovo su pravi PLAN ISHRANE i glavne 3 stavke hrono dijete, prevedene od OSNIVAOCA iste! (PLAN ISHRANE+SAVETI)

Ova dijeta je u poslednjih godinu dana postala najpopularnija na svetu i naravno s razlogom.

Jedete skoro sve, a zdravi ste i skidate kilograme! Zvuči nerealno, zar ne?!

Koliko god zvučala kao magija ili marketinški trik ova dijeta zaista radi posao! I sve je manje više osmišljeno sledećom logikom.

DORUČKUJ KAO KRALJ, RUČAJ KAO PRINC, VEČERAJ KAO SIROMAH!

Dok su ostale dijete pune pravila, tajminga, zabrana, tačnih i konkretnih namirnica, kao na primer “Od jednoroga, rog u prahu i magična prašina iz Dizni crtaća”, sve što trebate da pratite u hrono dijeti su 3 jednostavna saveta ili koraka…

Prvo je da svaku grupu namirnica jedemo u vreme kad je najviše možemo iskoristiti, što znači da iz nje dobijemo energiju umesto masti, kao i da se proteini i ugljeni hidrati ne jedu u istom obroku, osim kada je reč o doručku.

Drugi uslov je pravilna kombinacija namirnica, a treći se odnosi na adekvatan razmak između glavnih obroka, koji bi trebalo da iznosi od četiri do šest sati.

DORUČAK

Prvi obrok je obavezan i bez njega nema govora o primeni hrono ishrane. U jutarnjim satima najaktivniji su hormoni i enzimi, koji od unete hrane prave osnov za dnevno funkcionisanje organizma i smanjuju potrebu za jelom tokom dana. Za doručak možete konzumirati životinjske masti i integralne žitarice, jer kada se probudimo, prema mišljenju osnivača hrono dijete, imamo dovoljno enzima koji razgrađuju masti i proteine, pa doručak može da bude bogat, jak i kaloričan. Za doručak je sve dopušteno, izuzev šećera i voća, jer se vrlo brzo vare.

RUČAK

Za ručak se jedu proteini, poput svinjetine, teletine, jagnjetine, ali bez ugljenih hidrata i hleba, dok je salata dozvoljena. Dva puta nedeljno za ručak možete jesti ugljene hidrate sa povrćem. Proteini i ugljeni hidrati su zabranjeni u istom ručku!

UŽINA

Užina podrazumeva malu količinu biljnih masti. Tu spadaju masline, orasi, kikiriki puter, med ili 30 grama čokolade za kuvanje. Takođe, užina može biti i voće sa niskim glikemičkim indeksom.

VEČERA 

Večera u hrono dijeti predstavlja najlakši obrok tokom dana, koji podrazumeva ribu, posno meso i malo zelenog povrća. Ako ste siti od prethodnih obroka, večeru preskočite.

Uveče nemojte nikako jesti ugljene hidrate, jer se sporo vare i pretvaraju se u masnoće.

OSTALE NAPOMENE

Što se tiče hleba, testenine i skrobnog povrća poput krompira, ove namirnice konzumirajte najkasnije do 15 časova. Životinjske proteine možete zameniti biljnim, mleko obavezno zamenite kiselim mlekom i sirom.

Grickalice se apsolutno izbacuju iz ishrane, a pazite i da ne idete na spavanje nakon obroka minimum dva sata. 

Ako primenjujete hrono dijetu, trebalo bi da niste nikada gladni i da brzo gubite težinu. Takođe, hrononutricionisti veruju da se hrono dijetom popravlja i celokupno zdravstveno stanje, a da je često i preoblikovanje tela i gubitak masnih naslaga i celulita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *