Dukanova dijeta – Dukan dijeta recepti

dukanova-dijeta
Dukanova dijeta je ekstremni pristup sa naglaskom na proteinima sa malo masnoće.

Praktičari mogu očekivati da će zaista izgubiti težinu sledeći ovaj plan Dozvoljeno je: Nemasna teletina, nemasna šunka, zečetina, teletina, pileća džigerica, pileće belo meso, ćuretina, riba, plodovi mora, nemasni jogurt, nemasni sir, obrano mleko, belanca, tofu sir, seitan, zeleno povrće, luk, bilje i začini, senf, kečap (ali bez šećera!), ovsene mekinje, kafa, čaj, dietetski soda napici, stevia, veštački zaslađivači, žvake bez šećera.

Primer: Doručak:200 gr nemasnog sira,tanka šnita pečene ćuretine,kafa ili čaj sa obranim mlekom i zaslađivačem Jutarnja užina: 120 gr nemasnog jogurta Ručak:tunjevina sa tri vrste paprike, punjene pečurke, Mafin od ovsenih pahuljica Popodnevna užina: 1 šnita šunke, palačinke sa ovsenim mekinjama (2 kašike) Večera:goveđi ćevap,povrtna supa, desert Dukanova dijeta sastoji se od četiri faze:

Faza 1
Prva faza traje od jednog do deset dana u zavisnosti koliko želite da izgubite na težini. Oni koji su na dijeti mogu očekivati da izgube između 3,5 do 5 kg u prvih 5 dana! Za vreme ove faze, konzumira se jedino proteinska hrana, eventualno sa dodacima koji ne sadrže masnoće niti ugljene hidrate. To su uglavnom začini kao što su sirće, senf, so, prirodni biljni začini… Od pića konzumiraju se sva ona koja ne sadrže kalorije uključujući vodu, kafu, čaj i dijetalna soda pića (ali ova pića, ipak, u ograničenim količinama). Obično u toku ove faze dolazi do pojave lošeg daha i suvih usta pa se savetuje da pijete što više obične vode.

Faza 2
U ovoj fazi dijete – u ishranu se uvodi povrće. Bolje rečeno, smenjuju se dani kada se jedu samo proteinski obroci sa danima kada možete dodati povrće. Vrste povrća pogodnog za ovu fazu su one koje ne sadrže skrob, kao što su zelena salata, spanać, celer, krastavac, paradajz… Povrće se može jesti sirovo, pareno ili u supi i kao varivo. Ova se faza sprovodi dok ne postignete željena težina. Obično se gubi oko 1 kilogram nedeljno.

Faza 3
Ovo je faza održavanja rezultata koje ste postigli. Nastavićete da bazirate dijetu na proteinima i povrću ali su dozvoljene još neke “sitnice”: porcija voća i 2 kriške integralnog hleba dnevno. Kao dodatak – dozvoljena je jedna ekstra porcija koja sadrži ugljene hidrate (ali jednom nedeljno) a to može biti recimo testenina ili pirinač. U ovoj fazi takođe je dozvoljen “praznični obrok” (jedi šta ti se sviđa :)) koji posle nekoliko nedelja faze 3 može da se praktikuje i dva puta nedeljno.

Faza 4
Ovo je poslednja faza dijete gde se polako vraćate na konzumiranje svega što vam se dopada ali poštujući pravila iz faze 3 (sa više slobode u izboru namirnica). Takođe, savetuje se da se bar jednom nedeljno jedu samo proteini kao u fazi 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *